Losos v majonéze rosolové

 

    Potřebné: Losos čerstvě vařený nebo ve vlastní šťávě konservovaný, studený tekutý rosol, lanýž nebo pestřec, vařený bílek, sůl, worcesterová omáčka, citronová šťáva, majonéza rosolová, francouzský salát s rosolovací schopností ,čerstvá rajská jablka a tuhý rosol.

 

    Postup: Plechové tvořítko tvaru polokoule vylijeme tenkou vrstvou rosolu. Ztuhlý rosol ozdobíme tenkými plátky lanýžů a bílků.

    Čerstvě uvařeného nebo ve vlastní šťávě konservovaného lososa zbavíme kostí. Maso jemně rozsekáme, dáme do mísy, trochu osolíme, pokapeme worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou, přilijeme k němu tekutou rosolovou majonézu, směs dobře promícháme, nalijeme do připraveného vyzdobeného tvořítka a postavíme do chladu k ztuhnutí.

    Připravíme si podstavec ze salátu. Na plech dáme papír, položíme na něj plechový ráfek (dortový kruh), naplníme ho francouzským salátem, promíchaným s rosolovou majonézou, a postavíme do chladu k ztuhnutí. Se ztuhlého salátu pak papír odstraníme a salát i s kruhem dáme na okrouhlou mísu. Zrosolovatělý salát uvolníme na okraji okruhu nožem a okruh odstraníme.

    Maso z lososa, zalité do tvořítka, vyklopíme a položíme do středu na připravený salátový podstavec. Čerstvá rajská jablka střední velikosti rozčtvrtíme a vkusně urovnáme na salátový podstavec kolem vyklopeného, v rosolové majonéze zalitého masa z lososa. Okraj salátového podstavce ozdobíme trojúhelníky vykrojenými z tuhého rosolu.

Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm. Příloha: bílé pečivo