Vejce v podobě jablka

    Poměr: 1 na tvrdo uvařené vejce, polévková lžíce majonézy okořeněné, trochu sladké růžové papriky, 1 hřebíček s přiléhajícími kališními cípky, 1 hřebíček s uštípnutými kališními cípky, 1kyselá okurka, 10 dkg vlašského nebo jiného salátu s majonézou a 8 dkg tuhého rosolu.

 

    Postup: Na skleněnou misku upravíme podstavec ze salátu. Na tvrdo uvařené vejce trochu skrojíme po straně širší špičky, aby při postavení mělo poněkud šikmý sklon. Pak je postavíme na salátový podstavec a polijeme majonézou rozředěnou trochou vody. (Nerozřeďme příliš majonézu, neboť by nám s vajíčka snadno stekla!) Povrch vajíčka jen na jednom místě poprášíme slabě paprikou. Do špičky vajíčka zapíchneme hřebíček s kališními cípky a na druhý konec vajíčka zastrčíme pouze stopku hřebíčku. (Tím jsme znázornili vzhled jablka.) K jablku nyní přiložíme po jednom listu vykrojeném z kyselé okurky. Kolem salátového podstavce dáme jemně rozsekaný rosol.

    Takto upravené vejce podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílé pečivo.

 

    Pro 1 osobu.

Úprava trvá 10 minut.