Vaření vajec na tvrdo

    Vejce můžeme vkládat buď do vody studené, nebo do vody horké. Vejce vložená do studené vody se vaří 9 – 10 minut, vložená do horké vody 10 – 11 minut. Přesná doba vaření vajec je také závislá na jejich velikosti, to znamená, že menší vejce vaříme kratší dobu, větší delší dobu.

    Nikdy je však nevaříme zbytečně déle, než je zapotřebí, neboť bílek se pak při krájení vajíčka od žloutku odděluje a žloutek má nevzhledný, nazelenalý povrch. Uvařená vejce trochu naklepeme a vložíme ihned do studené vody. Vychladlá oloupeme, a nepotřebujeme-li je okamžitě, dáme je do osolené studené vody a postavíme do chladu. Uschováme-li vařená a oloupaná vajíčka pouze jen položená na talíři, utvoří se nám na jejich povrchu sliz a začnou nepříjemně páchnout.

    K vaření na tvrdo se hodí nejlépe vejce čerstvá. Starší nebo nakládaná vejce nám při vaření často popraskají, bílek vyteče a stanou se tak nevzhlednými a k mnoha dalším úpravám neupotřebitelnými. Aby nám vejce při vaření nepraskla, propíchneme na širší špičce jejich skořápku špendlíkem.

    Pro naplnění a na dělení potřebujeme vejce uvařená na tvrdo, která mají žloutek uprostřed. Dbejme proto, aby vejce jak při ukládání, tak i při vaření byla pokud možno v poloze kolmé a špičkou dolů, aby se žloutek v nich neposunul na stranu. Při vaření nám k tomu velmi dobře poslouží tzv. košíček, vyrobený z pocínovaného plechu . Výhoda tohoto košíčku je také v tom, že můžeme do vody vložit několik vajec současně a uvařená zase najednou vyndat.