Pikantní vejce

    Poměr: 1 na tvrdo uvařené vejce, 10 dkg salátu s majonézou a 2 polévkové lžíce omáčky majonézové. Na obložení červená řepa vařená na kyselo, kornoutky ze šunky nebo ze salámu, kyselá okurka nebo hlávkový salát a na posypání buď trochu prolisovaného žloutku, nebo jemně nakrájená pažitka.

 

    Postup: Na skleněný talířek si upravíme kopeček ze salátu s majonézou. Uvařené vejce podél rozpůlíme, půlky se žloutkem přiložíme k salátovému kopečku a polijeme je majonézovou omáčkou. Takto upravená vejce vkusně obložíme červenou řepou, kornoutky ze šunky nebo ze salámu, vějířkem z okurky nebo hlávkovým salátem a povrch politých půlek vajíčka posypeme buď prolisovaným žloutkem, nebo pažitkou. (K obložení vajec můžeme též použít sardelových oček, olejovek, hub nakládaných v octovém nálevu atd.)

    Vejce v této úpravě se podávají často za vejce ruská. To však není správné, neboť základní předpis na ruská vajíčka se vyznačuje jednak jednodušším složením, jednak se má k jejich přípravě bezpodmínečně použít kaviáru, a je-li to možné, i uzeného lososa. Jsou-li pak ještě přidávány k ruským vejcím jiné přílohy, jako je červená řepa, okurky, sardele atd., zatlačují lahodnou chuť zejména kaviáru, který se při takovéto úpravě vajec stává zbytečným.

    Pikantní vejce podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílé pečivo a bílé víno.

 

Pro 1 osobu.

Úprava trvá 10 minut.