Kaviárová omáčka

    Poměr: 5 žloutků, 12 dkg másla, 1 polévková lžíce octa, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 1/10 litru hovězího vývaru, trochu soli a pepře, kávová lžička hladké hořčice a 4 dkg kaviáru.

 

    Postup: Do hrnečku dáme žloutky zbavené bílků, přidáme rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, ocet, studený vývar, sůl, pepř, postavíme do nádoby s vodou, která se mírně vaří, a kvedláme tak dlouho, až omáčka v hrnečku zhoustne. Přidáme hořčici, odstavíme z plotny a kvedláme tak dlouho, až omáčka vychladne. Hotovou omáčku postavíme do chladu a před použitím do ní přimícháme kaviár.

    Omáčka má výbornou chuť a podáváme ji k studenému pečenému masu, k vařeným a pečeným rybám a ke korýšům.

 

Pro 5 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.