Omáčky majonézové

 

    Připravují se jen ze základní majonézy, tj. z majonézové hmoty číslo 2, která neobsahuje žádné koření. Protože po zhotovení omáčky, tj. po přidání příslušných přísad do majonézy základní, je omáčka ještě příliš hustá, musíme ji rozředit natolik, aby měla konzistenci (hustotu) omáčky. Kdybychom přidali při přípravě větší množství octa nebo citronové šťávy, než je v poměru uvedeno, abychom dosáhli patřičné hustoty omáčky, pak bychom potlačili jiné chuťové složky a omáčka by neměla svéráznou chuť.

    K rozředění těchto omáček volíme proto vodu. Vodu přidáváme podle potřeby jen tehdy, je-li omáčka po přidání příslušných přísad ještě příliš hustá. Vyvarujeme se však toho, abychom přidali vody příliš mnoho, protože bychom místo omáčky udělali polévku. Rozhoduje také hustota majonézy základní.

    Chceme-li, aby nám omáčka vydržela asi čtyři dny, svaříme nejdřív vodu, kterou omáčku ředíme, necháme vychladnout a pak teprve ji přidáme do omáčky. Hotovou omáčku uschováme v chladné místnosti nebo v chladničce.

    Omáčky podáváme přímo v omáčníku hlavně tehdy, slouží-li jako příloha teplých jídel. U některých studených pokrmů používáme majonézových omáček jako polevy, to znamená, že jimi připravený pokrm poléváme. To se osvědčuje zejména u pokrmů vaječných, zeleninových apod. Chceme-li pokrmy polité omáčkou delší dobu vystavovat, pak před poléváním přimícháme do omáčky místo vody trochu studeného tekutého rosolu, aby nám omáčka lépe na pokrmu držela a nestekla. Musíme však pokrmy polité připravenou omáčkou postavit do chladu.