Sardelová omáčka
Poměr: 1 včerejší žemle, 1/8 litru mléka, 2 na tvrdo uvařené žloutky, 5 očištěných sardelí, trochu zelené petržele, kávová lžička cibulové šťávy, 1 polévková lžíce octa, 2 polévkové lžíce oleje, trochu cukru, bílého pepře, a je-li třeba i soli.
Postup: Žemli ostrouháme, rozkrojíme, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát. Nevymačkanou ji prolisujeme. Do misky vložíme prolisované žloutky a sardele, dobře rozmícháme a za stálého míchání vařečkou přidáváme prolisovanou žemli, olej, ocet, jemně rozsekanou petržel, cibulovou šťávu a koření.
Omáčku podáváme k uzenému, vařenému hovězímu jazyku, k vařenému hovězímu masu a k rybám vařeným i pečeným.
Pro 4 osoby
Úprava trvá tři čtvrti hodiny.