Housková omáčka s pažitkou
Poměr: 2 včerejší žemle, ¼ litru mléka, 3 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce bílého vína, 1 polévková lžíce octa, trochu soli, pepře a polévková lžíce jemně rozsekané pažitky.
Postup: Žemle ostrouháme, rozčtvrtíme, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme půl hodiny stát. Potom je vymačkáme, prolisujeme sítem, vložíme do misky a za stálého míchání vařečkou přiléváme olej, víno a ocet tak, aby vznikla zahoustlá omáčka. Nakonec přidáme pažitku a koření.
Omáčku podáváme k hovězímu vařenému masu, k smažené zelenině a k pečeným smaženým rybám.
Pro 5 osob.
Úprava trvá tři čtvrti hodiny.