Housková omáčka s pažitkou

    Poměr: 2 včerejší žemle, ¼ litru mléka, 3 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce bílého vína, 1 polévková lžíce octa, trochu soli, pepře a polévková lžíce jemně rozsekané pažitky.

 

    Postup: Žemle ostrouháme, rozčtvrtíme, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme půl hodiny stát. Potom je vymačkáme, prolisujeme sítem, vložíme do misky a za stálého míchání vařečkou přiléváme olej, víno a ocet tak, aby vznikla zahoustlá omáčka. Nakonec přidáme pažitku a koření.

Omáčku podáváme k hovězímu vařenému masu, k smažené zelenině a k pečeným smaženým rybám.

 

Pro 5 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.