Bylinkovooctová omáčka (vinaigrette)
Poměr: 1/10 litru oleje, 4 lžíce octa, 2 lžíce bílého vína, 1 kyselá okurka, 1 dkg bylinek (zelená petržel, kopr, pažitka), 1 dkg kaparů, 3 dkg cibule, trochu cukru a pepře, sůl, kávová lžička hladké hořčice a 2 na tvrdo uvařená vejce.
Postup: Do misky prolisujeme žloutky a vmícháme hořčici. Jemně rozsekáme bílky, bylinky, kapary, okurku a cibuli a všechno přidáme k žloutkům s hořčicí. Ke směsi přilijeme olej, ocet, víno, přidáme, cukr, sůl, pepř a omáčku dobře promícháme.
Podáváme ji k ovaru, k teplé vařené telecí hlavě, k teplým a studeným rybám, k huspeninám a studeným pečením.
Pro 5 osob.
Úprava trvá půl hodiny.