Bílá krycí rosolovací omáčka
Poměr: ¾ litru světlého hovězího vývaru nebo vývaru ze slepice, 6 dkg hladké mouky, 7 dkg másla, asi 1/16 litru smetany, sůl, pepř, ¼ litru rosolu obyčejného nebo rosolu obyčejného tužšího, event. asi 3 dkg želatiny. Do omáčky můžeme přidat 2 dkg oloupaných žampionů nakrájených na plátky.
Postup: Připravíme si světlou jíšku, podlijeme ji buď hovězím vývarem (viz recept číslo 454), nebo vývarem ze slepice (viz recept číslo 456), přidáme nakrájené žampiony, a za občasného míchání vaříme asi 20 minut. Omáčku procedíme, zjemníme smetanou, osolíme, opepříme a do horké přidáme želatinu namočenou ve vodě nebo přilijeme studený tekutý rosol (viz recept číslo 488).
Omáčky používáme k polévání drůbežích a telecích medailonků, drůbežího masa apod
1 litr omáčky.
Úprava trvá půl hodiny.