Majonézová krycí rosolová omáčka

    V podstatě se neliší od majonézy rosolové můžeme ji však nepatrně přibarvit, vyžaduje-li to pokrm, který omáčkou poléváme.

    Omáčkou poléváme medailonky, pokrmy z ryb, masa, vařená vejce apod. Uplatňuje se při polévání větších ploch speciálních salátů, protože se tím dosáhne hladkých povrchů, na nichž se velmi pěkně vyjímají různé ozdoby.

 

    Důležité. Některé omáčky zjemňujeme tak, že do smetany nebo do smetany s rozkvedlaným žloutkem přiléváme za stálého šlehání část omáčky, kterou pak nalijeme do hotové zbylé omáčky a dobře rozmícháme. Zjemnělou omáčku již nevaříme. Je-li třeba, pouze ji nahřejeme ve vodní lázni.

 

    Nemají-li hnědé krycí rosolové omáčky správné hnědé zabarvení, přibarvíme je hnědou barvou zhotovenou z cukru.

    Zbude-li nám krycí rosolová omáčka, uchováme ji ve studené místnosti nebo v chladničce. Vydrží nám asi tři dny. Ztuhlou krycí omáčku rozpustíme před dalším upotřebením tak, že hrneček s omáčkou postavíme do horké vody.

    V mnohých případech můžeme krycí rosolové omáčky nahradit různými omáčkami majonézovými , rozředíme-li je místo vodou studeným tekutým rosolem. Takto připravené se upotřebí k polévání pokrmů z ryb, vařených vajec a různých speciálních salátů.