Paštika z vepřového masa

 

    Poměr: 80 dkg čistého vepřového libového masa, 12 dkg vyškvařeného vepřového sádla, 4 dkg cibulky, 3 tvrdší žemle, 4 dkg sardelí, 4 vejce a buď sůl, muškátový oříšek, bílý pepř a worcesterová omáčka, nebo asi jeden a půl dkg kořeněné soli . Jedno plechové tvořítko a asi 25 dkg syrového vepřového hřbetního sádla nebo slaniny na vyložení tvořítka. Na zdobení zelenou petržel nebo hlávkový salát apod.

 

    Postup: Na pánvi rozpustíme sádlo, vložíme do něho jemně rozsekanou cibulku a necháme ji zpěnit. Pak k ní přidáme ostrouhané, ve vodě namočené a dobře vymačkané prolisované žemle, dobře vše promícháme, odstavíme s plotny a necháme vychladnout.

    Vepřové maso a sardele jemně rozsekáme, na masovém strojku dvakrát umeleme, po případě ještě prolisujeme a promícháme s připravenou směsí. K tomu ještě přimícháme vejce, trochu soli, muškátového oříšku, bílého pepře, několik kapek worcesterové omáčky, anebo místo soli a koření kořeněnou sůl a dobře vše propracujeme.

    Podlouhlé plechové tvořítko, vyložené tenkými plátky syrového sádla anebo slaniny, naplníme kašovinou, povrch zakryjeme tenkými plátky syrového vepřového hřbetního sádla nebo slaniny a pečeme přímo ve středně teplé troubě hodinu až půl druhé hodiny. Upečenou paštiku, dobře vychlazenou, pak vyklopíme, po případě sádlo nebo slaninu s povrchu odstraníme, paštiku nakrájíme na plátky, vkusně je rozložíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí nebo hlávkovým salátem, po případě rosolem, ředkvičkami apod.

    Nakrájené paštiky používáme též k přípravě nářezů, obložených chlebíčků apod.

    Podáváme ke všem příležitostem.

    Příloha: chléb, kyselé okurky nebo saláty ze syrové zeleniny, rýžový salát obyčejný atd.

 

    Pro 8 – 10 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.