Paštika z ryb

 

    Poměr: 4 menší filátka z ryb (může to být pstruh, candát, štika apod.) v celkové váze asi 25 dkg, 5 dkg másla, 3 dkg cibulky, trochu zelené petržele, sůl, malounko citronové šťávy. – 6 dkg polohrubé mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek, 2 žloutky, 4 dkg másla a 1/8 litru mléka. – 60 dkg vykostěného rybího masa (ze pstruha, z candáta nebo štiky apod.), ¼ kg másla, sůl, pepř po případě trochu cayenského pepře, 2 bílky. Plechové tvořítko, máslo na vymazání a strouhaná houska na vysypání tvořítka. Na zdobení zelená petržel a vajíčka obložená kaviárem.

 

    Postup: Filátka z ryb osolíme, pokapeme citronovou šťávou, v rozpáleném másle na jemně usekané cibulce a zelené petrželi prudce asi čtyři minuty opečeme a necháme vychladnout.

    Do kastrolu dáme prosátou mouku a stále míchajíce přidáváme žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek, postupně přiléváme ke směsi vařící mléko a do hladkosti vše vymícháme. Pak teprve postavíme kastrol se směsí na plotnu, asi 5 minut ji metlou na ohni vyšleháme, pak odstavíme, přendáme do pekáče vytřeného máslem, trochu ji rozetřeme, dobře zakryjeme papírem potřeným máslem, aby nám hmota neokorala, a necháme ji vychladnout.

    Potom v misce pěnovitě utřeme máslo, přiícháme k němu připravenou vychladlou hmotu, vykostěné, jemně rozsekané rybí maso (60 dkg), sůl, pepř nebo cayenský pepř, bílky, dobře promícháme, na masovém strojku s jemnou vložkou umeleme a sítem prolisujeme.

    Podlouhlé plechové paštikové tvořítko vytřeme máslem, vysypeme prosátou strouhanou houskou, do jedné třetiny naplníme připravenou prolisovanou kašovinou, rozložíme na ni napolo upečená, vychladlá rybí filátka, tvořítko kašovinou doplníme, zakryjeme mastným pergamenovým papírem, vložíme do trouby a přímo pečeme asi tři čtvrti hodiny až hodinu.

    Upečenou, dokonale vychladlou paštiku nakrájíme na plátky, úhledně je rozložíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí a vajíčky obloženými kaviárem.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílé pečivo, majonéza okořeněná, papriková omáčka, remuládová nebo tatarská omáčka, saláty všeho druhu připravené bez masa (nikoliv však saláty ovocné) apod.

 

    Pro 8 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.