Paštika ze zaječího nebo králičího předku

    Poměr: 1 zaječí nebo králičí předek, 2 litry vývaru ze zeleniny ,25 dkg uzené slaniny nebo tučné šunky, 6 dkg prosáté strouhané housky, 1 vejce, 4 dkg cibule, sůl, pepř nebo asi 1 dkg kořeněné soli ,1/8 litru vývaru ze zajíce nebo sladké smetany.

 

    Postup: Zaječí nebo králičí předek dobře opereme av zeleninovém vývaru uvaříme do měkka. (Trvá to asi hodinu.) Potom maso vykostíme, přidáme 15 dkg slaniny a cibuli a na masovém strojku dvakrát umeleme. K umletému masu pak přidáme zbylou slaninu nakrájenou na kostičky, vejce, strouhanou housku, sůl, koření, vývar nebo smetanu a vše dobře promícháme.

    Plechové podlouhlé tvořítko anebo kastrol dobře vymastíme, naplníme kašovinou, zakryjeme mastným papírem, vložíme do vhodné nádoby s vodou a v troubě vaříme asi hodinu a čtvrt. Hotovou paštiku necháme dobře vychladnout, pak ji vyklopíme, nakrájíme na plátky, urovnáme je na mísu a vkusně ozdobíme.

    Podáváme jako samostatný pokrm, zejména jako studenou večeři.

    Příloha: chléb všeho druhu, brusinková nebo rybízová omáčka, po případě brusinkový kompot apod.

 

    Pro 6 osob.

                                                                                                                        Úprava trvá 2 ½ hodiny