Paštika z masa a jater

    Poměr: 20 dkg libového vepřového masa, 25 dkg telecího masa nebo libového hovězího  masa, obojí maso bez kostí, 15 dkg uzené slaniny, 35 dkg jater telecích nebo hovězích, 3 dkg sádla, 3 tvrdší žemle, asi ¼ litru mléka, 3 vejce, 8 dkg cibule a buď sůl, trochu koriandru a bazalky nebo asi 1 ½ dkg kořeněné soli .3 dkg tuku na vymazání tvořítka a na zdobení zelená petržel nebo hlávkový salát a citron.

 

    Postup: Maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostičky, přidáme polovinu odblaněných nakrájených jater, cibuli a ostrouhané, v mléce namočené a vymačkané žemle. To vše na masovém strojku dvakrát umeleme, po případě ještě sítem prolisujeme. Zbylá odblaněná játra nakrájíme na kostičky, krátce je na sádle opečeme a necháme vychladnout.

    Ke kašovině pak přimícháme na kostičky nakrájenou slaninu, opečená játra, vejce, sůl a koření a vše dobře promícháme.

    Podlouhlé plechové tvořítko vytřeme tukem, naplníme kašovinou, zakryjeme buď na tenké plátky nakrájenou slaninou nebo pergamenovým papírem, postavíme do vodní lázně, vložíme do trouby a ve středně teplé troubě vaříme asi půl druhé hodiny.

    Hotovou vychladlou paštiku vyklopíme, nakrájíme na plátky, vkusně je upravíme na mísu a ozdobíme buď zelenou petrželí, nebo hlávkovým salátem a citronem.

    Z této paštiky můžeme též připravit nářez anebo ji použít jako pomazánky na chlebíčky.

    Podáváme ke všem příležitostem. Příloha: chléb všeho druhu, saláty ze syrové zeleniny apod.

 

    Pro 8 – 10 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.