Paštika z divokého králíka

 

    Poměr: 2 předky z divokých králíků, asi 2 ½ litru vývaru ze zeleniny, 1/16 litru octa, 1 – 2 žemle, 1/8 litru mléka, 8 dkg másla, trochu zelené petržele, 3 dkg cibule, 15 dkg slaniny, 8 dkg žampionů, 3 – 4 vejce, sůl, pepř anebo 1 dkg kořeněné soli .Jedno podlouhlé plechové tvořítko nebo kastrol, asi 3 dkg másla na vytření.

 

    Postup: Předky z mladých divokých králíků dobře opereme a ve vývaru, do kterého jsme přidali trochu octa, uvaříme do měkka. Vychladlé maso vykostíme, nakrájíme na kousky, přidáme k nim ostrouhané, v mléce namočené a dobře vymačkané žemle, vše dvakrát na masovém strojku umeleme a po případě ještě sítem prolisujeme. (Z vývaru si můžeme připravit přidáním želatiny rosol.)

    V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme k němu jemně rozsekanou zelenou petržel a cibulku, trochu to podusíme, odstavíme a přidáme připravenou kašovinu z králíků, na kostičky nakrájenou slaninu a žampiony, vajíčka, dále sůl a pepř (nebo místo toho kořeněnou sůl) a vše dobře promícháme.

    Paštikové tvořítko vytřeme tukem, naplníme kašovinou, zakryjeme slaninou nakrájenou na tenké plátky nebo mastným papírem a ve vodní lázni v troubě asi půl druhé hodiny vaříme.

    Hotovou vychladlou paštiku vyklopíme, nakrájíme na plátky, rozložíme je na mísu a vkusně ozdobíme.

    Podáváme jako samostatný pokrm, zejména jako studenou večeři.

    Příloha: chléb všeho druhu, brusinková omáčka nebo rybízová omáčka s křenem apod.

 

    Pro 8 – 10 osob.

                                                                                                                                    Úprava trvá 2 ½ hodiny