Paštika se šunkou

    Poměr: Jako u paštiky z vepřového masa , 30 dkg libové šunky. – Jedno plechové tvořítko, asi 25 dkg syrového sádla nebo slaniny na vyložení tvořítka. Na zdobení zelená petržel, rajská jablka, 1/8 litru studeného tekutého rosolu a ¼ kg tuhého rosolu.

 

    Postup: Nejdříve si připravíme kašovinu. Potom vyložíme podlouhlé plechové tvořítko tenkými plátky syrového sádla nebo slaniny, naplníme trochou kašoviny, poklademe na ni šunku nakrájenou na plátky asi půl centimetru silné, na plátky dáme opět trochu kašoviny, znovu poklademe plátky šunky a tvořítko pak doplníme kašovinou. Povrch naplněného tvořítka zakryjeme buď plátkem syrového sádla nebo slaniny a přímo pečeme v troubě asi hodinu až půl druhé hodiny.

    Upečenou, dobře vychladlou paštiku vyklopíme, sádlo nebo slaninu s povrchu odstraníme, povrch i strany paštiky potřeme studeným tekutým rosolem, a dříve než rosol přituhne, posypeme celou paštiku jemně rozsekaným tuhým rosolem a postavíme do chladu.

    Paštiku pak nakrájíme na plátky, urovnáme je na mísu, ozdobíme zelenou petrželí a na dílky nakrájenými rajskými jablky.

    Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm.

    Příloha: bílý chléb nebo pečivo z lístkového těsta. Vhodnou přílohou jsou též čtvrtky artyčoků, obložený smržovým salátem.

 

    Pro 10 – 12 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.