Paštika z telecích jater
Poměr: ½ kg telecích jater, ¼ kg slaniny, 2 žemle, asi 2/10 litru mléka, 2 žloutky, 1 dkg cibule, trochu soli a pepře, tymiánu a majoránky (místo soli a uvedeného koření můžeme použít asi 1 dkg kořeněné soli, Jedno plechové tvořítko a asi 25 dkg syrového vepřového hřbetního sádla nebo uzené slaniny.
Postup: Telecí játra odblaníme, nakrájíme na kostičky a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, ostrouhané, v mléce namočené a dobře vymačkané žemle, vše na masovém strojku umeleme a prolisujeme. Ke kašovině pak přidáme žloutky, sůl a koření a dobře promícháme.
Plechové tvořítko vyložíme na tenké plátky nakrájeným syrovým sádlem nebo slaninou, naplníme kašovinou, zakryjeme plátkem syrového sádla nebo slaniny, po případě mastným pergamenovým papírem a ve vodní lázni v troubě vaříme asi půl druhé hodiny.
Hotovou vychladlou paštiku vyklopíme, nakrájíme na plátky, úhledně ji urovnáme na mísu a ozdobíme.
Podáváme ke všem příležitostem.
Příloha: chléb všeho druhu, jemné saláty ze syrové zeleniny, rýžový salát občejný apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.