Paštika z husích jater

 

    Poměr: ½ kg očištěných, odblaněných husích jater ,8 až 10 dkg syrového vepřového hřbetního sádla, 1 lanýž nebo pestřec, 1 – 2 žloutky, ¾ dkg kořeněné soli, trochu worcesterové omáčky, 1 polévková lžíce rumu a 20 dkg syrového vepřového hřbetního sádla na vyložení tvořítka. Rosol, zelená petržel a ředkvičky na zdobení.

 

    Postup: Připravená husí játra rozpůlíme, jednu polovinu nakrájíme na plátky, protáhneme na nudličky nakrájeným lanýžem nebo pestřecem, dáme do misky, malounko je pokapeme worcesterovou omáčkou a rumem, posypeme trochou kořeněné soli a necháme v chladu asi hodinu marinovat.

    Syrové hřbetní sádlo nožem uškrábeme a současně s druhou polovinou husích jater prolisujeme. K této kašovině přidáme kořeněnou sůl a žloutky a dobře ji promícháme.

    Paštikové tvořítko vyložené syrovým sádlem nakrájeným na tenké plátky, naplníme do poloviny kašovinou, na to poklademe plátky marinovaných jater a kašovinou je zakryjeme. Na povrch kašoviny dáme plátek syrového sádla, zakryjeme pokličkou, postavíme do vodní lázně a v troubě vaříme asi hodinu až hodinu a čtvrt.

    S hotové paštiky odstraníme plátek sádla, tekutinu, která je na povrchu, slijeme a paštiku postavíme do chladu. Dobře vychladlou, ztuhlou paštiku pak vyklopíme, nožem namočeným v horké vodě nakrájíme na plátky, složíme je úhledně na mísu a ozdobíme jemně rozsekaným rosolem, zelenou petrželí a růžičkami z ředkviček. Podáváme ke všem příležitostem anebo používáme jako pomazánky na chlebíčky.

    Příloha: chléb všeho druhu, citron.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.