Sekaná pečeně z ryb
Poměr: 1 kg rybího masa (může to být z ryb sladkovodních i z ryb mořských), 2 žemle, 1/8 litru mléka, 2 vejce, 3 dkg cibule, trochu zelené petržele, 1 dkg másla, citronová kůra, trochu soli a pepře a 2 dkg tuku na potření sekané. – Trochu tuku a mouky na vymazání a vysypání tvořítka.
Postup: Žemle ostrouháme, rozčtvrtíme a namočíme asi na půl hodiny do mléka. Rybí maso vykostíme, přidáme k němu namočené, vymačkané žemle a vše umeleme na masovém strojku. K tomu přidáme vejce, na másle podušenou rozsekanou cibuli a zelenou petržel, nastrouhanou citronovou kůru, osolíme, opepříme a dobře vše promícháme.
Plechové tvořítko (Tzv. srnčí hřbet) vymažeme tukem, vysypeme slabě moukou, naplníme rybí směsí, potřeme tukem a v horké troubě pečeme asi půl hodiny Upečenou sekanou vyklopíme na drátěnou podložku a necháme vychladnout. Studenou sekanou nakrájíme na porce, upravíme na mísu a vkusně ozdobíme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: chléb, zeleninové saláty, majonéza nastavovaná, po případě majonézové omáčky.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu