Rybí závin

 

    Poměr: 1 kg čistého rybího masa (může to být z většího candáta, z většího kapra, sumce, z lososa nebo i z mořských ryb jako je treska, mořský ďábel atd.), sůl, ¾ litru vývaru ze zeleniny k vaření ryb ,šťáva z ½ citronu, 40 dkg francouzského salátu zrosolovatělého ,1/16 litru studeného tekutého rosolu, asi 10 podušených žampionů ,lanýž nebo pestřec, vařená mrkev a ¼ kg tuhého rosolu nebo na zdobení.

 

    Postup: Z očištěné ryby (doporučuje se kratší, silný kus) nakrájíme po délce několik pruhů tloušťky ¾ cm, které osolíme a uvaříme v zeleninovém vývaru. Uvařené díly opatrně z vývaru vyndáme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme vychladnout.

    Potom na čistý ubrousek položíme jeden pruh vařené ryby, na něj vařečkou naneseme část zrosolovatělého salátu, přiložíme další pruh, rovněž salátem potřeme a tak střídavě postupujeme, až jsme upotřebili všechny pruhy uvařené ryby.

    Nyní použijeme ubrousku a svineme rybí pruhy v závin, zabalíme jej pevně do ubrousku a závin takto zabalený motouzem převážeme. Pak ho dáme do chladničky k ztuhnutí. Asi za 2 hodiny motouz odstraníme, ubrousek z rolády sejmeme a roládu, která musí být dostatečně ztuhlá, potřeme rosolem. Po ztuhnutí rosolu ozdobíme povrch rolády žampiony a vykrájenými ozdobami z lanýžů a mrkve . Ozdobenou roládu přetřeme opět rosolem a postavíme do chladu. Před podáváním roládu nakrájíme z poloviny na porce a upravíme ji s nedokrojenou částí na podlouhlou mísu. Vnitřní okraj mísy ozdobíme trojúhelníky, vykrájenými z tuhého rosolu. Do části rolády, kterou jsme ponechali vcelku, zastrčíme šikmo ozdobné bodlo. Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm.

    Příloha: bílý chléb, zeleninové saláty, majonéza okořeněná, majonézová omáčka apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 3 ½ hodiny.