Rybí kotlety marinované
Poměr: 1 kg rybího masa (buď z ryb sladkovodních, nebo z ryb mořských), sůl, citronová šťáva, 6 dkg hladké mouky, 2 – 3 vejce, 20 dkg prosáté strouhané housky a 20 dkg sádla nebo oleje.
Na marinádu: 1/8 l octa, 1/8 l vody, trochu cukru a soli, 6 dkg cibule, bobkový list, 8 zrnek pepře, 8 zrnek hořčičných semínek a 2 polévkové lžíce oleje.
Postup: Rybu vykostíme, nakrájíme na řízky tvaru kotlet, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích a housce a v horkém tuku do zlatožluta vysmažíme. Trvá to osm až deset minut.
Přísady na marinádu dáme do hrnečku a povaříme deset minut. Rybí kotlety vložíme do hlubší skleněné misky, zalijeme vychladlou marinádou a postavíme přes noc do chladu.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: bílý chléb, majonéza okořeněná nebo majonézová omáčka, po případě zeleninové saláty.
pro 6 osob.
Úprava trvá tři čtvrti hodiny.