Majonéza okořeněná

 

    Hlavní součástí majonézy okořeněné je majonéza základní. Protože má bezvýraznou a mdlou chuť, musíme ji vhodně okořenit. Jedině okořeněná dodá pokrmům, k jejichž přípravě se jí používá, lahodné pikantní chuti.

 

    Poměr: 30 dkg majonézy základní, 2 polévkové lžíce obyčejného nebo estragonového octa, nebo citronové šťávy, 1 kávová lžička hladké (francouzské) hořčice, 1 kávová lžička moučkového cukru, trochu bílého pepře (nebo pepře cayennského), trochu soli a několik kapek worcesterové omáčky.

 

    Postup: Základní majonézu dáme do porcelánové misky, vše ostatní v uvedeném poměru postupně přimícháme a nakonec majonézu dobře promícháme metlou. Takto upravená okořeněná majonéza nám vydrží v chladné místnosti tři dny.

    Majonézu podáváme jednak jako přílohu k masům, rybám, korýšům nebo zelenině, jednak jí používáme k přípravě speciálních majonéz a mnoha salátů.

 

Pro 7 osob (asi 35 dkg majonézy).

Úprava trvá půl hodiny.