Majonéza máslová, vařená (nepravá)

 

    Poměr: 4 žloutky, 1 dkg hladké mouky, 12 dkg másla, bílý pepř, sůl, několik kapek worcesterové omáčky, asi 1 kávová lžička hladké hořčice, 1 polévková lžíce octa nebo citronové šťávy a osmina litru hovězího nebo drůbežího vývaru nebo mléka.

 

    Postup: Do hrnečku nalijeme vývar nebo mléko, přidáme žloutky, mouku, ocet, pepř, sůl a hořčici; dobře zamícháme, postavíme do nádoby s vodou, která se mírně vaří, a kvedláme tak dlouho, až směs dostatečně zhoustne. To trvá asi 15 minut. Pak postupně přidáváme na kousky nakrájené máslo, zlehka je ve směsi rozkvedláme a nakonec majonézu okořeníme worcesterovou omáčkou. Hrneček s majonézou vyndáme z vody a mícháme ji tak dlouho, až vychladne. Majonézu podáváme k vařené a smažené zelenině k vařeným a smaženým rybám apod.

 

Pro 5 osob.

Úprava trvá půl hodiny.