Majonéza základní - pravá

 

Poměr: 2 žloutky, asi 30 dkg oleje, šťáva z poloviny citronu nebo 2 polévkové lžíce octa a sůl.

 

    Postup: Do čistě vytřené porcelánové mísy s kulatým dnem vložíme žloutky, dokonale zbavené bílků. Dbáme také, abychom odstranili tzv. „očka“, tj. uzlíky bílku. Žloutky trochu posolíme a rozetřeme drátěnou metlou. Ze začátku stále jen opatrně přikapáváme olej; když nám hmota začíná houstnout, přiléváme olej v tenkém praménku za stálého tření metlou tak dlouho, až směs zhoustne, tj. až se hustá hmota zachytí kolem metly a utvoří se jakýsi knedlík. Tím jsme zhotovili majonézovou hmotu číslo 1. Tuto hmotu rozředíme citronovou šťávou nebo octem a opět za stálého míchání přiléváme tenkým praménkem olej tak dlouho, až nám hmota po druhé tak zhoustne, že zůstane nabalená na metle. Tím jsme zhotovili majonézovou hmotu číslo 2, čili majonézu základní.

 

Pro 7 osob (35 dkg majonézy.)

Úprava trvá půl hodiny.

 

    Důležité: Takto upravená základní majonéza se vyznačuje dobrou konsistencí a při dalším zpracování se nám málokdy srazí.

    Nemáme-li na majonézu vhodnou drátěnou metlu, použijeme vařečky. Míchání majonézy vařečkou však trvá déle.

    Mícháme-li majonézu na elektrickém robotu, zapneme jej na nejmenší rychlost, protože jinak se nám majonéza místo tření pěnovitě ušlehá a při přidávání dalších přísad snadno klesne.