Majonéza nastavovaná

 

    Je druhem falešné majonézy a doporučuje se jí používat jen tehdy, když šetříme. Pro prodej by to mělo být u pokrmů, do kterých se tato nastavovaná majonéza přidává, označeno, aby konsument věděl, co se mu předkládá.

    K nastavení majonézy se hodí nejlépe moučná kaše z olejové jíšky anebo bešamelová omáčka . Zejména moučná kaše z olejové jíšky je velmi dobrou přísadou do různých majonéz, protože neporušuje jejich původní jemnost.

    Přísad k nastavení majonézy používáme takto:

    Do porcelánové mísy dáme přiměřené množství vychladlé moučné kaše z olejové jíšky nebo bešamelové omáčky a za stálého míchání přidáváme po částech majonézu. Podle potřeby ještě přimícháme trochu hořčice, soli, cukru, bílého pepře, citronové šťávy nebo octa a několik kapek worcesterové omáčky.

    Takto upravené majonézy používáme k přípravě speciálních majonéz a salátů nebo ji přikládáme jako přílohu k masům, rybám atd.

    Na kilogram okořeněné majonézy můžeme přidat 20 – 60 dkg moučné kaše z olejové jíšky nebo bešamelové omáčky, čímž se výrobek podstatně zlevní.

    Počítejme s tím, že salát promíchaný s nastavovanou majonézou má sice velmi dobrou chuť, nemá však tak pěkný vzhled, protože povrch po nějaké době osychá a žloutne. Nedoporučuje se přidávat nastavovanou majonézu do studených omáček tam, kde je podstatou omáčky majonéza základní, protože omáčky tím velmi ztrácejí na jakosti.