Důležité součásti majonézy
Nejdůležitější složkou majonézy je olej, na němž zejména závisí jakost majonézy. K přípravě používáme proto jen dobrého oleje. U nás je nejvíce používaný tzv. olej tabulový nebo stolní, který je směsí rostlinných olejů a velmi dobře se hodí k přípravě majonézy. Musíme však po každém upotřebení olej v láhvi dobře uzavřít a uschovat v temné, suché a studené místnosti. Tím zamezíme zvětrávání nebo žluknutí oleje. Ztuhne-li olej v zimních měsících, což se může stát již při + 2 °C, nebo v chladničce, musíme jej před upotřebením nechat roztát v teplé místnosti nebo ve vlažné vodě.
Další důležitou součástí majonézy jsou žloutky, kterých používáme nejlépe čerstvých. Žloutků z nakládaných nebo chladem konservovaných vajec můžeme použít pro výrobu majonézy jen tehdy, dá-li se žloutek od bílku dobře oddělit.
Nepostradatelným kořením majonézy je worcesterová omáčka, která svou kořenitou vůní a zvláštní chutí pozvedne pikantní chuť majonézy. Nikdy se nedá nebo nemá nahradit polévkový kořením.