Majonéza ke zdobení

 

    Poměr: 3 žloutky uvařené na tvrdo, 10 dkg másla, 2 sardele nebo 4 filé ze sardelí, 1 kávová lžička citronové šťávy, 1 kávová lžička hladké hořčice, trochu bílého pepře a soli, nebo i několik kapek worcesterové omáčky.

 

    Postup: Do porcelánové misky dáme máslo a pěnovitě je utřeme. Přidáme prolisované žloutky, prolisované sardele a vše ostatní a dobře do hladkosti promícháme. (Nemáme-li sardele, přidáme asi 2 dkg prolisovaného slanečka.)

    Majonézy se používá výhradně jen ke zdobení vařených vajec, plněných rajských jablek, plněných zelených paprik, obložených chlebíčků, studených mis apod. Její výhoda proti majonéze pravé je v tom, že vystříkané ozdoby podrží krásný tvar, nesrážejí se a netvoří se na nich sklovitý povrch. K přípravě salátů a studených omáček jí však nemůžeme použít.

 

Asi 16 dkg majonézy.

Úprava trvá 20 minut.