Račí máslo
Poměr: 20 dkg másla, 25 račích krunýřů, půl litru vody nebo vývaru a asi 1 dkg cibule.
Postup: Osušené krunýře z uvařených raků utlučeme v hmoždíři, promícháme je máslem, dáme do kastrolku, přidáme na kostičky nakrájenou cibulku a několik minut podusíme. Potom přilijeme vývar nebo vodu, asi20 minut vše povaříme a pak postavíme na dvě hodiny do chladničky. Za tuto dobu nám tuk na povrchu vývaru ztuhne. Ztuhlý pak sebereme, dáme do kastrolku a znovu nahřejeme, aby se nám vývar, který je ještě v tuku, vypařil. Takto připravené račí máslo ubrouskem prolijeme a postavíme do chladu. Toto máslo pokládáme na teplé vařené ryby a korýše.
15 dkg račího másla.
Úprava i s vychladnutím trvá 3 hodiny