Moučná kaše z olejové jíšky

 
    Poměr: 1/8 litru oleje, 25 dkg hladké mouky, 1 1/8 litru vody a 2 polévkové lžíce octa.

 

    Postup: Do kotlíku nebo většího kastrolku nalijeme olej a silně jej nahřejeme. Přisypeme k němu mouku a za rychlého míchání vařečkou všechno trochu osmahneme, ale tak, aby jíška nedostala barvu. Postupně k ní přiléváme vařící vodu s octovou příchutí a za stálého šlehání metlou do husta svaříme. Dbejme na to, aby kašovina byla dokonale hladká, čehož docílíme vydatným šleháním. Úprava trvá asi 10 minut.

    Porcelánovou mísu vypláchneme studenou vodou, přendáme do ní zhotovenou kašovinu a povrch zakryjeme pergamenovým papírem, který jsme potřeli olejem. Navrch nalijeme trochu studené vody a necháme vychladnout. Takto připravená jíška nám vydrží v chladné místnosti asi pět dnů.

 

1,15 kg jíšky.

Úprava trvá 20 minut.