Bešamelová omáčka I

 

    Poměr: 6 dkg másla, 7 dkg hladké mouky, 1 malá cibule, 1 bobkový list, 6 zrnek bílého pepře, trochu soli, ¾ litru mléka a 3 dkg másla na pokapání.

 

    Postup: V kastrolku rozpustíme máslo, přisypeme k němu mouku a mícháme asi jednu minutu. Postupně přiléváme vařící mléko a nakonec přidáme nakrájenou cibulku, rozdrcený pepř a bobkový list. Za stálého míchání vaříme asi 20 minut. Hotovou omáčku jemným sítem procedíme, osolíme a povrch pokapeme rozpuštěným máslem, aby se nám na povrchu neutvořil škraloup.

    Vychladlé omáčky používáme k nastavení majonézy apod.

 

Asi 60 dkg omáčky.

Úprava trvá 25 minut.