Bešamelová omáčka II
Poměr: 6 dkg másla, 7 dkg hladké mouky, 2 dkg cibule, trochu tymiánu, čtvrt muškátového oříšku, sůl, 1/16 litru šťávy z telecí pečeně, ¾ litru mléka a 3 dkg másla na pokapání.
Postup: V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme k němu jemně nakrájenou cibuli a trochu ji podusíme. Přisypeme mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku. To trvá asi dvě minuty. Nyní postupně podléváme vařícím mlékem a přidáme sůl, trochu tymiánu, nastrouhaného muškátového oříšku, šťávu z pečeně a za stálého míchání pomalu vaříme asi 20 minut. Hotovou omáčku procedíme jemným sítem, povrch pokapeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout. Vychladlé omáčky používáme k nastavení majonézy apod.
Asi 60 dkg omáčky.
Úprava trvá půl hodiny.