Raci marinovaní
Poměr: Maso z 30 raků uvařených ve vývaru s kmínem , 2 na tvrdo uvařené žloutky, kávová lžička jemně rozsekaných kapar, kávová lžička jemně nastrouhané cibule, kávová lžička hladké hořčice, trochu soli a cukru, šťáva z půlky citronu, 2 polévkové lžíce oleje a 1/8 litru vývaru z raků. – Na zdobení vařený bílek a zelená petržel.
Postup: Račí ocásky urovnáme do hlubší skleněné misky. Maso z klepet, jakož i žloutky, prolisujeme žíněným sítem do misky, k tomu přidáme kapary, cibuli, hořčici, sůl, cukr a citronovou šťávu a vše dobře promícháme. Ke směsi pak přimícháme olej a vývar, touto marinádou polijeme račí ocásky a postavíme je nejméně na tři hodiny do chladu.
Před podáváním ozdobíme marinované raky jemně rozsekaným bílkem a zelenou petrželí.
Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako lahůdku.
Příloha: bílý chléb nebo slané tyčinky z kvasnicového těsta, po případě sýrové slaměnky .
Úprava trvá tři čtvrti hodiny.
Pro 6 osob.