Humr vařený, plněný

    Poměr: 1 humr, asi ¾ litru vývaru , šťáva z ½ citronu, 30 dkg salátu s majonézou (může to být salát chřestový, artyčokový, francouzský, nebo rýžový salát s korýši, po případě salát krabí nebo 30 dkg humří pěny, 1 na tvrdo uvařené vejce, 1 dkg kaviáru, zelená petržel, hlávkový salát a citron na zdobení.

 

    Postup: Očištěného humra vhodíme do vařícího vývaru a vaříme ho asi dvacet až pětadvacet minut .Vychladlého humra silným nožem rozkrojíme po délce na dvě půlky. Vnitřnosti (zejména žaludek) a střívko z masa ocasu odstraníme a maso z ocasu opatrně vyjmeme. Klepeta ukroutíme, maso z nich vyndáme, jemně rozsekáme a přidáme buď do salátu, nebo do pěny.

    Prázdné půlky krunýřů vyčistíme, vymyjeme a necháme na ubrousku okapat. Potom půlky krunýře uvnitř pokapeme citronovou šťávou, naplníme je buď salátem s majonézou, nebo humří pěnou a postavíme do chladu.

    Maso z ocásku nakrájíme na plátky a vkusně je rozložíme na ocasní část naplněných půlek humřího krunýře. Na zbývající část naplněných půlek krunýře posadíme hvězdičku z vejce, obloženou kaviárem. K hvězdičce z vejce přiložíme zelenou petržel.

    Takto upravené půlky humra položíme na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem a citronem.

    Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm. Příloha: bílý chléb, majonéza okořeněná.

 

    Pro 2 osoby.

 

Úprava trvá 1 hodinu.