Langusta vařená, obložená

 

    Potřebné: 1 větší uvařená langusta (, rosolová majonéza, lanýž nebo pestřec, nakládaná červená paprika, studený tekutý rosol, citron, francouzský (nebo makedonský, po případě jarní) salát, podstavec z chleba, z rosolu nebo ze salátu , vajíčka plněná kaviárem, malé podstavečky z rosolu, francouzský salát a zelený hrášek zalitý do pohárkových tvořítek a ztuhlý rosol ke zdobení.

 

    Postup: Uvařenou a vychladlou langustu položíme na prkénko, na vrchní straně u kořene ocasu zabodneme drůbeží nůžky a celý povrch ocasového krunýře opatrně odstřihneme. Maso z ocasu opatrně nožem vyndáme a dáme stranou. Nyní vyndáme z langustího krunýře vnitřnosti i s žaludkem, prázdný trup ponoříme do vody, dobře vymyjeme a pověsíme tak, aby voda z něho dobře vykapala.

    Maso z ocasu nakrájíme na kolečka asi půl cm silná a střívko z nich odstraníme. Nakrájená kolečka položíme na drátěnou podložku, polijeme je rosolovou majonézou a ozdobíme lístečky z lanýžů a kolečky vykrájenými z nakládané červené papriky. Ozdobená kolečka přetřeme rosolem a necháme je v chladu ztuhnout.

    Dutinu v krunýři ocasu langusty vytřeme citronem a naplníme pikantním zeleninovým salátem s majonézou. (Může to být salát makedonský, jarní nebo francouzský.) Na salát poklademe ozdobená kolečka, nakrájená z masa ocasu.

    Nyní na velkou stříbrnou mísu upravíme chlebový nebo rosolový, nejlépe však salátový podstavec a na něj položíme upravenou langustu. (Místo na podstavec můžeme upravenou langustu položit také na rozložené lístečky hlávkového salátu.) Okraje podstavce ozdobíme majonézou ke zdobení, vystříkanou sáčkem s hvězdičkovitou trubičkou.     Podstavec obložíme střídavě jednak vajíčky plněnými kaviárem, postavenými na malé rosolové podstavečky, jednak v rosolu zalitým francouzským salátem a zeleným hráškem. Francouzský salát a zelený hrášek zaléváme do rosolu tímto postupem: Do malého pohárkového tvořítka nasypeme do polovičky zelený hrášek, zalijeme ho rosolem a necháme ztuhnout. Pak na to vložíme francouzský salát promíchaný rosolovou majonézou a necháme opět ztuhnout. Ztuhlý obsah tvořítka vyklopíme. Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm.

 

    Příloha: bílý chléb a bílé pečivo.