Langusta vařená, s majonézou

 

    Poměr: 1 langusta vážící asi 60 dkg, vývar k vaření mořských korýšů, 40 dkg zeleninového salátu s majonézou (může to být salát makedonský, jarní nebo francouzský), 20 dkg majonézy okořeněné, hlávkový salát a citron.

 

    Postup: Očištěnou langustu přivážeme k vložce rybí vaničky a vložíme do vařícího vývaru. Vývaru musí být tolik, aby langusta byla ponořena. Vaříme ji asi 30 minut a ve vývaru ji necháme vychladnout. Vychladlou langustu dáme na prkénko a silným nožem, který zabodneme do hřbetního krunýře, rozdělíme ji po délce na dvě půlky. Vnitřnosti (žaludek) a střívko z masa a ocasu odstraníme. Do prázdné prostory, vzniklé po vyjmutí vnitřností, zastrčíme ozdobné lístečky z hlávkového salátu.

    Takto rozdělenou langustu upravíme na mísu a do středu mezi půlky z langusty posadíme skleněnou misku se salátem. Mísu ozdobíme ještě citronem a majonézou okořeněnou podáváme zvlášť v omáčníku. Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři. Příloha: bílý chléb a bílé víno.

 

    Pro 4 osoby.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.