Humr po pařížském způsobu

    Potřebné: 1 větší vařený humr (vaření humra viz v receptu Humr vařený plněný), humří pěna nebo humří majonéza, trochu tekutého rosolu nebo oleje, lanýž nebo pestřec, francouzský salát, vajíčka plněná kaviárem, dna artyčoků nebo kolečka vařeného celeru obložená francouzským salátem a hlávkový salát.

 

    Postup: Vařeného humra rozdělíme , dutinu naplníme humří pěnou , krunýř potřeme tekutým rosolem nebo olejem a postavíme do chladu. Maso z ocasu nakrájíme na plátky, ozdobíme je kolečkem lanýže, potřeme rosolem a necháme v chladu ztuhnout. Poté je rozložíme na krunýř naplněný humří pěnou.

    Vrchní skořápku klepet odstřihneme, aby byl volný přístup k masu v klepítkách. Takto obnažené maso rovněž ozdobíme plátkem lanýže a přetřeme rosolem.

    Na podlouhlou plochou mísu upravíme obdélníkový podstavec z francouzského salátu a naplněného humra na něj položíme. Kolem podstavce postavíme střídavě vajíčka, plněná kaviárem, a dna artyčoků, obložená francouzským salátem a ozdobená rosolem a majonézou. Mísu můžeme ještě ozdobit hlávkovým salátem a citronem.

    Podáváme jako předkrm. Tato úprava je též vhodná pro studený bufet.

    Příloha: bílý chléb, majonézová omáčka a bílé víno.