Sýrové tyčinky

    Poměr: 10 dkg nastrouhaného tvrdého sýra (může to být parmezán, ementál, moravský bochník, oštěpek apod.), 8 dkg másla, 10 dkg hladké mouky, čtvrt kávové lžičky prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce kyselé smetany, trochu soli, sladké růžové papriky, muškátového oříšku, bílého pepře a cukru (1 žloutek na potření, trochu sýra a kmínu na posypání tyčinek a trochu tuku na plech).

 

    Postup: Vše v míse dobře propracujeme na tuhé těsto. Hotové těsto necháme odpočinout v chladu půl hodiny. Pak těsto na vále poprášeném moukou vyválíme na placku asi ¾ cm silnou a vykrajujeme z ní asi 15 cm dlouhé a ¾ cm široké tyčinky. Tyto tyčinky potřeme pak žloutkem, posypeme strouhaným sýrem a kmínem a položíme je na pomaštěný plech. Pečeme je ve středně teplé troubě do zlatožluta, asi 12 až 15 minut. Podáváme je k studeným polévkám, k vínu, k různým sýrům apod.

    Asi 35 tyčinek.

Úprava trvá 1 hodinu.