Sýrové paštičky švýcarské

    Poměr: 12 paštiček z lístkového těsta .Na švýcarský smetanový krém: osminu litru šlehačky, 2 žloutky, 6 dkg parmezánu nebo ementálu, trochu soli, trošku papriky nebo cayennského pepře a 5 dkg másla.

 

    Postup: Do kastrolku dáme tekutou šlehačku, přidáme žloutky a nastrouhaný sýr, postavíme na plotnu a míchajíce necháme přejít var, pak odstavíme a necháme vychladnout. Zatím v misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme vychladlou směs a koření a metlou dobře vyšleháme tak, aby nám vznikl tuhý krém.

    Z uvedeného množství zhotovíme 25 dkg krému. Krém pak naplníme do sáčku s hvězdičkovitou trubičkou a stříkáním plníme paštičky z lístkového těsta. Podáváme k vínu, k čaji anebo jako samostatný pokrm.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.

 

    Důležité. Podáváme-li sýry jen tak, jak je koupíme, tedy bez zvláštní další úpravy, dbejme, abychom je vkusně upravili na misku a ozdobili např. zelenou petrželí, pažitkou, rajským jablkem, zelenou paprikou nebo pod. Pokud je to možné, přikládejme vždy kousek čerstvého másla.

    Veškeré druhy sýrů, ať již v původním stavu nebo různě upravené, podáváme buď jako samostatný pokrm, anebo jako doplněk oběda nebo večeře.