Lahůdková mistička

    Potřebné: Italský salát s rosolovací schopností , šunka nebo šunkový salám, na tvrdo uvařené vejce, kyselý sleď, kaviár, kyselá okurka, rajské jablko nebo nakládaná červená paprika, po případě mrkev vařená na kyselo, hříbky naložené v octovém nálevu, studený tekutý rosol. – Hlubší kompotová mistička.

 

    Postup: Skleněnou kompotovou mističku naplníme do tří čtvrtin italským salátem, promíchaným rosolovou majonézou. Když salát ztuhl, narovnáme úhledně na celý jeho povrch: dva malé plátky šunky nebo šunkového salámu, dvě kolečka nakrájená z vejce uvařeného na tvrdo, jeden malý řez z kyselého sledě, trochu kaviáru, vějířek z kyselé okurky, kolečko z rajského jablka nebo z nakládané červené papriky, po případě z mrkve uvařené na kyselo, a na plátky nakrájený hříbeček, naložený v octovém nálevu. Hlavně při tom dbáme, aby obložení ztuhlého salátu uvedeným materiálem bylo ploché. Celý povrch mističky pokapeme rosolem, a když jednotlivé složky obloženého salátu přituhly, dolijeme do mističky studený tekutý rosol a necháme ho v chladu ztuhnout. Hotovou lahůdkovou mističku dáme na talíř vyložený ubrouskem.

    Podáváme jako předkrm nebo jako jídlo po večeři. Příloha: bílé pečivo.

 

    Pro 1 osobu.