Salátový chlebíček rosolový

    Potřebné: Vlašský salát s rosolovací schopností,, studený tekutý rosol připravený s octem, mrkev uvařená na kyselo, uvařený nebo konservovaný zelený hrášek. – K obložení plněná rajská jablka a hlávkový salát na zdobení. – Plechové tvořítko tvaru srnčího hřbetu.

 

    Postup: Tvořítko vylijeme 2 cm vysokou vrstvou rosolu a necháme ji ztuhnout. Na ztuhlou vrstvu rosolu poklademe do řady tenká kolečka nakrájená z mrkve uvařené na kyselo a mezi ně po obou stranách dáme po jednom zeleném hrášku. Takto upravenou ozdobu pak poklademe studeným tekutým rosolem, a když přituhla, nalijeme na ni opět asi půlcentimetrovou vrstvu rosolu a necháme ztuhnout. Pak tvořítko doplníme vlašským salátem, promíchaným rosolovou majonézou, a postavíme do chladu k ztuhnutí. Dostatečně ztuhlý obsah tvořítka pak vyklopíme na oválovou mísu, obložíme plněnými rajskými jablky a ozdobíme hlávkovým salátem.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři. Příloha: bílé pečivo.