Rosol

    Velmi vzhledná a chutná je ozdobná příloha upravená z rosolu. Rosol však musí být dostatečně tuhý a hlavně čirý a musí mít velmi dobrou chuť. Jako ozdoby lze ho použít na několik způsobů:

 

    I. způsob. Ze ztuhlé vrstvy rosolu, vysoké asi 2 cm, vykrajujeme buď nožem, nebo vykrajovačem trojúhelníky, čtverce, kolečka apod. a zdobíme jimi okraje pokrmů upravených na míse. Zejména pěkně se vyjímají vykrojené tvary z rosolu přírodního a červeně obarveného, rozložené střídavě kolem studeného pokrmu. K ozdobám z rosolu můžeme pak ještě vhodně přiložit zelenou petržel 

 

    II. způsob. Tuhý rosol buď nakrájíme na malé, pravidelné kostičky, anebo ho jemně rozsekáme. Takto připravený se velmi dobře hodí ke zdobení různých studených předkrmů, mis a obložených chlebíčků.

 

    III. způsob. Tuhý rosol velmi jemně rozsekáme, malounko pokapeme octem nebo citronovou šťávou, naplníme jím sáček s hvězdicovitou trubičkou a vystřikujeme podle potřeby různé vzory. Tímto způsobem se dají velmi pěkně zdobit zejména saláty s majonézou, vaječná jídla a mimo nepatrné výjimky veškeré studené pokrmy upravené na míse.

 

    Důležité. Žádné studené pokrmy s ozdobnou přílohou z rosolu nesmějí zbytečně dlouho stát v teplé místnosti. Příloha by se delším působením tepla rozpustila.