Ozdoby dekorativní

     Při kuchyňské úpravě jídel se občas snažíme, zejména při slavnostnějších událostech, hotové pokrmy dekorativně ozdobit. Květinové, ovocné a různě stylisované vzory se uplatňují jednak na povrchu různých studených pokrmů, jednak při zalévání pokrmů rosolem do tvořítek. Není to tedy nikdy příloha, nýbrž pouze dekorace pokrmů, čímž se tyto ozdoby podstatně liší od ozdob přílohových.

    Proto jich v dnešní době používáme jen zřídka a pouze u takových pokrmů, kde toho je nezbytně třeba.

    Vykrajování ozdob: Květinové, ovocné a různě stylisované vzory s pravidelnými tvary vykrajujeme rozličnými vykrajovači, zhotovenými z pocínovaného plechu. Viz vyobrazení. (Někdy je zapotřebí zvláštních tvarů vykrajovačů, a nemáme-li je, můžeme si je zhotovit při trošce obratnosti sami. K jejich výrobě použijeme plechu nastříkaného z krabic kompotových konserv. Nůžkami na stříhání plechu si nastříháme asi 2 až 3 cm široké pásky z plechu a ručně si z nich zhotovíme žádoucí vykrajovače.) Jednodušší ozdoby pak vykrajujeme nožem.