Zelená petržel
K nejčastěji používaným ozdobám patří zelená petržel, zejména kadeřavá. Tato nať kořenové petržele je velmi bohatá na vitamíny A a C, jakož i na nerostné látky. Je tudíž nejen ozdobou, ale i vhodnou přílohou, neboť obohacuje pokrmy o vitamíny.
Biologickou hodnotu této ozdoby však mnozí z nás nedoceňují. Jinak by nemohli na příklad zahodit zelenou petržel položenou na obloženém chlebíčku. Uvědomme si, že také po stránce chuťové má petržel svůj význam, nezapomínejme na její časté upotřebení a hlavně ji také snězme. Petržel nejdříve opláchneme pod tekoucí studenou vodou a pak jí používáme ke zdobení chlebíčků, mís, nářezů atd. Zbylou petržel nejlépe uchováme, vložíme-li ji stonky do vody a dáme do chladničky. Tím si podrží delší dobu svůj svěží vzhled.