Ředkvičky

 

    K přípravě ozdob používejme hlavně ředkviček tvrdých, s nepoškozeným, pěkně zabarveným povrchem. Ředkvičky dřevnaté, červivé, seschlé nebo s měkkou dužninou se nehodí ani k hotovení ozdob, ani k jídlu.

 

    Ředkvičky leštěné rosolem. Červenou ředkvičku nejdříve omyjeme, lístky a tenký kořínek odřízneme. Potom ji potřeme rosolem a dáme do chladu, aby nám rosol ztuhl. Potírání rosolem opakujeme asi dvakrát. V této úpravě používáme ředkviček ke zdobení různých studených pokrmů.

 

    Tulipánek z ředkvičky. K této ozdobě používáme podlouhlejších červených ředkviček. Na omyté a očištěné ředkvičce uděláme ploše položeným nožem kolem dokola tři zářezy (začínáme od špičky). Tím nám vzniknou tři lístečky, které rovněž nožem od špičky lístečků do poloviny nařízneme tak, aby vzniklo šest lístečků. Takto upravenou ředkvičku vložíme pak do studené vody, ve které nabobtná, a lístečky se rozevřou. Rozevřeného tulipánku se používá buď vcelku, anebo rozpůleného podél. 

 

    Růže z ředkvičky. K této ozdobě používáme kulatějších červených ředkviček. Na očištěné a omyté ředkvičce uděláme ploše položeným nožem střídavě pod sebe dvě řady zářezů. Ředkvičku vložíme pak do studené vody, čímž nám růžička nabobtná a lístečky se rozevřou. 

 

    Soudek z ředkvičky. Kolem očištěné a omyté ředkvičky uděláme asi šest vodorovných zářezů, stejnoměrně od sebe vzdálených. Potom střídavě jeden pruh červené slupky sloupneme a jeden necháme tak, aby nám zůstaly přes ředkvičku tři červené a tři bílé pásky. 

 

    Vějíř z ředkvičky. Očištěnou a omytou větší ředkvičku nakrájíme na několik slabých plátků, a to tak, aby řezy sahaly přibližně do tří čtvrtin a jedna čtvrtina ředkvičky, tj. u špičky zůstala vcelku. Nyní plátky od sebe vějířovitě rozhrneme. Je to vhodná ozdoba na obložené chlebíčky, nářezové mísy apod.

 

     Květináč z citronu a ředkviček. Citron nejdříve opláchneme, osušíme a rozkrojíme po šířce. Kulatější půlku vespod trochu skrojíme, aby nám pěkně seděla. Potom si vezmeme připravené tulipány z ředkviček, asi šest kusů, napíchneme je na párátko a takto upravené zapícháme do připravené půlky citronu. Mezi párátka zastrkáme kadeřavou petržel. Takto zhotovený květináč je velmi pěknou ozdobou salátových mis.