Masa

    Také pečeného masa můžeme použít jako vkusné ozdobné přílohy. Především šunky, telecí pečeně z kýty a rostbífu. Z těchto mas, nakrájených na tenké plátky, dělají se kornoutky a závitky, plněné různými saláty, rosolem, pěnou a paštikou. Zdobí se jimi hlavně různá masa, drůbež a paštiky. Zejména vhodně se jimi doplňují pokrmy ze zeleniny a vajec.

 

    Salámy. Salámů se nejčastěji používá ke zdobení obložených chlebíčků, různých salátů, vaječných jídel a studených mis.

 

    Kornoutky ze salámu. Nejvhodnější jsou salámy s náplní jemně sekanou, tvrdé i měkké, jako je pařížský, turistický, gothajský, uherský apod. Z tence nakrájených a oloupaných koleček upravíme kornoutky takto: Kolečko salámu položíme na prkénko a na jedné straně nožem do poloviny rozkrojíme. Nyní u jednoho rozříznutého konce začneme salám svinovat tak, aby se nám utvořil kornoutek. Je-li salám silnější, tj. v průřezu širší, pak oloupaná kolečka nožem rozpůlíme a jednotlivé půlky zatočíme do kornoutku. Hlavně dbejme, aby byly tence nakrájené a zejména, aby z nich slaniny nevypadávala, neboť jedině tak se nám kornoutky nerozvinou, drží pohromadě a jsou vzhledné. Jsou-li kornoutky větší, můžeme je také plnit různými nádivkami. Je-li však salám až příliš tence nakrájený, tedy k úpravě kornoutků nezpůsobilý, pak jednotlivá kolečka vhodně shrneme a zvlníme tak, aby působila dojmem neurčitého tvaru růžice. V této podobě se salámu používá hlavně na obložené chlebíčky.

 

     Mističky ze salámu. K úpravě mističek potřebujeme salám měkký, s jemně sekanou náplní. Velmi důležité však je, aby salám měl obal z pravého střeva a ne z papíru. Tenčí pařížský salám se hodí nejlépe.

 

    Salám nakrájíme rovně na kolečka čtyři mm silná, avšak neloupeme, je. Nyní v pánvičce rozpálíme malounko tuku, tj. oleje nebo sádla, a připravená kolečka do něho postupně vložíme. V nejkratším okamžiku se náplň salámu nafoukne. Příčinou toho je, že střevo lemující náplň salámu se při pečení stahuje a náplň se vyboulí. Takto vzniklou mističku ihned obrátíme, ještě trochu na spodní straně opečeme, pak vyndáme a necháme vychladnout. Vychladlé mističky plníme různými saláty, hříbečky nakládanými v octě, nakládanou červenou řepou apod.

 

    Je to velmi snadná a vkusná ozdobná příloha, hodící se k různým studeným pokrmům.