Jablka

 

    Nejlépe se hodí k ozdobám jablka větší, sladkokyselá.

 

    Kolečko z jablek. Jablko nejdříve oloupeme a pak nakrájíme na kolečka silná 1 cm. Střed těchto koleček, tj. jádřinec, vykrojíme menším okrouhlým vykrajovačem a kolečka ihned potřeme citronem. Nyní dáme do kastrolku asi osminku listru bílého vína, můžeme dát i trošku vody a cukru a buď kousek citronové kůry, nebo trochu citronové šťávy. Tuto směs necháme přijít do varu, vložíme do ní připravená kolečka z jablek a krátce je podusíme. Po vychladnutí kolečka trochu osušíme a do jejich středu položíme kompotovou třešni. Žádá-li to vzhled, potřeme tuto ozdobu slabě tekutým studeným rosolem. Takto upraveným kolečkem zdobíme zejména mísy upravené ze zvěřiny a z divoké drůbeže. Velmi pěkně se také vyjímá na srnčích kotletách, politých hnědou krycí omáčkou, nejen jako ozdoba, ale i jako příloha osvěžující chuť.