Olivy zelené a černé

     Většinou bývají již konservovány, takže mimo ojedinělé případy nevyžadují další kuchyňskou úpravu. U nás se vyskytují na trhu zřídka, a proto je i jejich použití ke zdobení celkem neznámé. Zvláštní, zejména nám neobvyklá chuť rovněž nepřispěla k jejich uplatnění, i když v zemích, kde se sklízejí, jsou s oblibou požívány. Svou pikantní, nahořklou příchutí se velmi dobře hodí jako přílohová ozdoba zejména ke zvěřině, dále pak k rybám a korýšům.

 

    Plněné olivy. Zelené olivy na jedné straně skrojíme, pecku odstraníme špičatým nožem a olivy naplníme buď máslovým krémem, nebo rajčaty apod. Takto naplněnými, a třeba ještě na kolečka nakrájenými olivami zdobíme pokrmy ze zvěřiny, z ryb a korýšů.

 

     Dušené olivy. Používáme-li oliv neodpeckovaných, pak je lépe, podusíme-li je nejdříve na másle s přídavkem trošky šťávy z pečeně a necháme vychladnout. Takto upravenými olivami zdobíme zejména studené rybí mísy.

 

    Černé olivy. Černé olivy marinované v oleji jsou velmi pěknou ozdobou vaječných pokrmů a studených mis.