Chřest

    Chceme-li použít jako ozdobné přílohy chřestu, musíme především volit chřestové hlavičky slabších lodyh. Chřest musí být buď vařený a vychladlý, anebo konservovaný.

 

    Svazečky z chřestu. K jednotlivým chřestovým svazečkům bereme vždy čtyři chřestové tyčinky. Z těchto tyčinek si odkrojíme (počítáme od hlaviček) 5 cm dlouhé kousky s hlavičkami. (Zbylé části chřestu nakrájíme na kousky, dlouhé 1 cm, kterých pak použijeme k přípravě majonézy.) Nyní dvě nakrájené tyčinky s hlavičkou položíme těsně vedle sebe, potřeme je studeným tekutým rosolem a položíme na ně další dvě tyčinky, které opět potřeme rosolem. Potom si nakrájíme ze spařené červené papriky nebo z rajských jablek, nebo z uzeného lososa, asi 1 cm široký a podle potřeby 6 – 8 cm dlouhý proužek, položíme ho do středu přes připravené tyčinky z chřestu, aby vypadaly jako svazeček. Celý svazeček pak znovu přetřeme rosolem a postavíme do chladničky. Po náležitém ztuhnutí rosolu pokládáme takto upravený chřest na plátky nakrájené z vařeného uzeného hovězího jazyka, nebo na větší plněná rajská jablka, a používáme ho jako ozdobné přílohy k různým studeným masům, drůbeži, galantině apod.        

 

     Ozdoba z chřestu. Tato zvláštní ozdoba se uplatňuje jen při úpravě speciální mísy, určené k podávání při slavnostní události. Předběžná úprava mísy, zhotovené ze speciálního salátu s majonézou, eventuálně z drůbeží majonézy nebo pěny zalité v rosolu, vyžaduje, aby vrchní plocha pokrmu byla rovná a tak zbarvena (nejlépe růžově), aby se bílá barva chřestu vkusně vyjímala.    

    Na hladkou vrchní plochu připravené mísy položíme silnější tyčinkový vařený vychladlý chřest v podobě varhan s nestejně dlouhými píšťalami a každou tyčinku, znázorňující píšťalu, ozdobíme ve stejné výši notou, vykrojenou z lanýžů nebo pestřece. Na střední, nejdelší tyčinky chřestu, představující nejdelší píšťaly, sestavíme ještě z lanýžů nebo pestřeců, nakrájených na tenké proužky (nitky), houslový klíč a umístíme ho nad notami. Protože základní pokrm, který se má takto ozdobit, má mít oválový nebo okrouhlý tvar, zbývá nám pod ozdobou, tj. varhanami, dostatek prázdného místa. Zakončíme tedy spodní část varhan proužkem z jemně rozsekaného rosolu a zbylou část volného prostoru na pokrmu ozdobíme notovými linkami s několika notami, sestavenými rovněž z lanýžů anebo pestřeců. Celý povrch takto ozdobené mísy potřeme studeným tekutým rosolem a necháme v chladu náležitě ztuhnout.