Ozdoby tvarové

  Tvary níže uvedené mají většinou jen ten účel, aby zdobily slavnostní mísy.

     Hrníček z citronu. Vezmeme souměrný citron, spodek rovně odkrojíme, aby citron stál. Potom odkrojíme vršek citronu, a to asi jednu třetinu. Dužninu (maso) čistě vydlabeme. Z kůry druhého citronu vykrojíme po délce dva proužky asi ¾ cm široké a 6 cm dlouhé. Z těchto proužků uděláme ouška tak, že oba konce proužku propíchneme párátkem k hrníčku a dáme jim tvar oušek. V tomto hrníčku můžeme podávat studené omáčky, saláty, zeleninu nakládanou v octovém nálevu, hříbečky nakládané v octovém nálevu apod.

 

    Košíček z citronu. Nejdříve spodek citronu trochu rovně odkrojíme, aby stál. Potom uděláme do špičky citronu kolmo až do polovičky dva zářezy. Mezi těmito zářezy vynecháme proužek široký 1 cm. V polovičce citronu vodorovně ke středu opatrně zakrojíme tak, aby oba postranní díly sice odpadly, ale abychom neporušili střední proužek. Na půlce citronu nám zbude půlkruh, z kterého opatrně vyřízneme maso. Tak vznikne ouško. Maso ze spodní části citronu vydlabeme a zhotovený košíček pak vhodně naplníme. Tímto způsobem děláme též košíčky z pomeranče.

 

    Miska z pomeranče. Ze středně velikého pomeranče se silnější slupkou odkrojíme jednu třetinu a maso vydlabeme. Okraj pomeranče pak nožem vroubkovitě ozdobíme. Takto zhotovenou misku plníme ovocným salátem nebo kompotem a zdobíme jí mísy ze zvěřiny.

 

    Hnízdečko z bramborů. Syrové brambory oloupeme a nakrouháme na okurkovém kruhadle na tenké plátky. Plátky pak nakrájíme ne delší, jemné nudličky, které namočíme do studené vody. Asi za čtvrt hodiny je scedíme, necháme odkapat a v čisté utěrce je osušíme. Potom namočíme drátěné tvořítko na hnízdečka (viz vyobrazení) do rozpáleného oleje, vyndáme je, rozevřeme, vysteleme je po vnitřních stranách nudličkami z bramborů, zavřeme je a vložíme opět do rozpáleného oleje. Tvořítko musí být v oleji úplně potopeno; proto dáváme olej z úsporných důvodů do vyšší, úzké nádoby – hrníčku. Když je bramborové hnízdečko vysmaženo do růžova, tvořítko z tuku vyndáme, rozevřeme a hnízdečko vyklopíme. Nejde-li hnízdečko lehce vyklopit, pomůžeme si tím, že do tvořítka lehce klepneme.    

    Vysmažené hnízdečko osolíme a vychladlé plníme různými saláty s majonézou, šunkovou majonézou, květákovou majonézou apod.

 

     Kuličky. K dělání kuliček potřebujeme zvláštní zakulacenou lžičku. Kuličky tvoříme ze syrových oloupaných bramborů, z očištěné mrkve, z celeru nebo z větších, tvrdších kyselých okurek.    

Děláme je takto: Okraj lžičky, který je ostrý, nasadíme celým ostřím na příklad na brambor a trochu jej do něho zatlačíme. Potom kroužením lžičky utvoříme nejdříve povrch kuličky a pak teprve lžičku kolmo postavíme a kuličku dokrojíme. Hotovou kuličku z bramboru vydloubneme a povaříme ve slané vodě 5 minut. Kuličky ze zeleniny nebo z kyselé okurky děláme stejně.

    Ze zeleniny vykrojené kuličky však před použitím nejdříve povaříme ve slané, slabě octové vodě.

    Kuliček ze zeleniny a okurek používáme ke zdobení různých mas a ryb upravených na míse.